Mijn projecten

Leuk, complexiteit, kringlopen, diversiteit en veerkrachtige systemen

Met behulp van ecologische concepten kijk ik naar dat wat ons allemaal verbindt: geld. “At the Root” creëert bewustzijn over de potentie van regional en circulair geld binnen lokale voedselketens. 

 

Op deze manier wilt “At the Root” bijdragen aan een echte voedseltransitie waarbij boeren een eerlijke prijs voor hun producten krijgen en goed voedsel kunnen produceren in balans met de natuur

Het doel is lokale initiatieven voor een korte keten die lokaal geld gebruiken een platform te geven en daarmee lokaal geld binnen korte keten initiatieven te promoten. 

Een van mijn afstudeerders zei: ben je een onderzoeker, journalist of activist?


Met de bril van ecoloog, filmmaker en socioloog, heb ik de afgelopen 10 jaar naar de sociaal ecologische relaties van het IJsselmeergebied gekeken. Met dit project deel ik mijn ervaringen en filmbeelden, de verhalen van de IJsselmeer beroepsvissers en die van u?


p.s.  veel van mijn ideen zijn bebaseerd op de open gesprekken die ik met de beroepsvissers aan boord heb gehad. 

Een Rijk IJsselmeer

Rijke verhalen voor een Rijk IJsselmeer

Ik geloof namelijk dat het beheer zoveel beter kan door naar de lokale gebruikers te luisteren. Via verhalen, interviews en film, brengt dit platform de verschillende perspectieven en kennis samen om bij te dragen aan een veerkrachtig ecologisch rijk IJsselmeergebied.

Een Rijk IJsselmeer is een interdisciplinair project waarme ik mijn perspectieven en de rijke verhalen van de gebruikers over het IJsselmeergebied met de wereld deel. De driehoek vis, vogels en visserij speelt hierbij een belangrijke rol.

Ik geloof dat en RIJK IJsselmeer mogelijk is waarbij er ruimte is voor en een balans bestaat tussen vis, vogels en vissers. Dan moeten we het beheer van het IJsselmeergebied wel op een veel integralere manier benaderen en de interacties beter te leren begrijpen. Alle kennis van de betrokken partijen en samenwerking is hiervoor nodig. Wat kunnen we van de lokale gebuikers en betrokken partijen leren voor Een Rijk IJsselmeer? Via verhalen, interviews en film, brengt dit project de verschillende perspectieven en kennis samen, met het doel bij te dragen aan een veerkrachtig en ecologisch Rijk IJsselmeergebied.

At the Root - Local Money and Food

Combineert de potentie van lokaal voedsel en lokaal geld

 

 

 

“At the Root” creëert doormiddel van deze website en film bewustzijn over de voedseltransitie en over de potentie van lokaal geld binnen lokale voedselketens. Het doel is lokale initiatieven voor een korte keten die lokaal geld gebruiken een platform te geven en daarmee lokaal geld binnen korte keten initiatieven te promoten. 

 

Op deze manier wilt “At the Root” bijdragen aan een echte voedseltransitie waarbij boeren een eerlijke prijs voor hun producten krijgen en goed voedsel kunnen produceren in balans met de natuur

In Nederland zijn er al verschillende voedsel gerelateerde ondernemingen die lokaal geld gebruiken. 

 

Lokaal geld en de voedseltransitie

Lokaal geld bevordert lokale uitgaven doordat het alleen in een bepaalde regio uitgegeven kan worden. Het zorgt zo voor extra economische activiteiten en stimuleert een lokale, duurzamere en socialere economie.

Het combineren van korte keten initiatieven met een lokale munt, stimuleert de lokale economie en de sociale cohesie, maakt de regio veerkrachtiger en vergroot de koopkracht van consument en daarmee de succes van voedselinitiatieven. 

Lokaal of complementair geld is een sociale innovatieve technologie gebaseerd op ecologische principes en past daardoor heel goed binnen de transitie naar een duurzaam voedselsysteem, kringlooplandbouw, natuur-inclusieve landbouw en of een circulaire economie. 

Lokale voedselketens en verdienmodellen

Lokaal voedsel, korte ketens en alternatieve verdienmodellen vormen een belangrijk onderdeel van de voedseltransitie, de kringlooplandbouw en de natuurinclusieve landbouw benadering. 

Studies van Wageningen UR laten zien dat in de regio geproduceerd voedsel, een positief effect heeft op het inkomen van de boer en de lokale economie stimuleert. Dit komt mede door het vermenigvuldigingseffect dat ontstaat doordat onafhankelijke lokale ondernemingen hun verdiensten voor een groot deel (tot 80%) ook weer in de lokale economie uitgeven. Hierdoor blijft geld langer in de regio en stimuleert de werkgelegenheid en koopkracht van de regio. 

Daarnaast verhoogt lokaal geproduceerd voedsel de waardering voor voedsel en het werk van de boer en brengt het producent en consument dichter bij elkaarOok vergroot het de toegang tot gezond voedsel en bevordert het een aantrekkelijke groene buitenruimte.

Close Menu